cukry redukujace
Polecane pytania




Dodaj swoje zadanie domowe za darmo
W jakich warunkach fruktoza staje sie cukrem redukujacym ???
Wskaz cukry redukujace : fruktoza ,galaktoza, laktoza, sacharoza, trechaloza. Wyjasnij dlaczego pozostale cukry sa nieredukujace ???
Wskaz cukry redukujace : fruktoza ,galaktoza, laktoza, sacharoza, trechaloza. Wyjasnij dlaczego pozostale cukry sa nieredukujace ???

Sprobuj na http://dojrzewamy.pl. Pisza ponad 2000 odpowiedzi dziennie!

Wszystkie cukry proste są redukujące. Ketozy (fruktoza) w środowisku alkalicznym, a w takim środowisku przebiegają próby Tollensa, Trommera (Fehlinga) ulegają epimeryzacji (przekształcają się poprzez enol w aldozy) i również stają się cukrami redukującymi.
Cukry złożone są redukujące jeśli w cząsteczce któregokolwiek cukru przy węglu nr1 jest wolna grupa hydroksylowa. Innymi słowy jeśli cukry proste tworzące cukier złożony połączone są za poprzez węgle 1 i 5 (najczęściej).
Jeśli w cukrze złożonym cukry proste połączone są ze sobą poprzez węle nr 1 i nr 1 to cukier jest nieredukujący.
Nieredukujące są sacharoza i trechaloza (trechaloza to glukozyloglukozyd, a sacharoza to glukozylofruktozyd)
Cukry złożone są redukujące jeśli w cząsteczce któregokolwiek cukru przy węglu nr1 jest wolna grupa hydroksylowa. Innymi słowy jeśli cukry proste tworzące cukier złożony połączone są za poprzez węgle 1 i 5 (najczęściej).
Jeśli w cukrze złożonym cukry proste połączone są ze sobą poprzez węle nr 1 i nr 1 to cukier jest nieredukujący.
Nieredukujące są sacharoza i trechaloza (trechaloza to glukozyloglukozyd, a sacharoza to glukozylofruktozyd)
