cukry redukujace

nastepnych 20Polecane pytania


Dodaj swoje zadanie domowe za darmo

Edukacja Chemia

cukry redukujace

W jakich warunkach fruktoza staje sie cukrem redukujacym ???
Wskaz cukry redukujace : fruktoza ,galaktoza, laktoza, sacharoza, trechaloza. Wyjasnij dlaczego pozostale cukry sa nieredukujace ???
17-01-2007 17:53

Wszystkie cukry proste są redukujące.

24-04-2014 16:13:35

Wszystkie cukry proste są redukujące.

Wszystkie cukry proste są redukujące. Ketozy (fruktoza) w środowisku alkalicznym, a w takim środowisku przebiegają próby Tollensa, Trommera (Fehlinga) ulegają epimeryzacji (przekształcają się poprzez enol w aldozy) i również stają się cukrami redukującymi.

Cukry złożone są redukujące jeśli w cząsteczce któregokolwiek cukru przy węglu nr1 jest wolna grupa hydroksylowa. Innymi słowy jeśli cukry proste tworzące cukier złożony połączone są za poprzez węgle 1 i 5 (najczęściej).
Jeśli w cukrze złożonym cukry proste połączone są ze sobą poprzez węle nr 1 i nr 1 to cukier jest nieredukujący.
Nieredukujące są sacharoza i trechaloza (trechaloza to glukozyloglukozyd, a sacharoza to glukozylofruktozyd)
18-01-2007 00:24
pytanie:
odpowiedź:


load_avg: 1.57