cukry redukujace

1. Zadaj pytanie
2. Odpowiedz
3. Dowiedz sie więcej

Polecane pytania


Dodaj swoje zadanie domowe za darmo

cukry redukujace...
Napisano 17-01-2007 17:53
, przez xsniperx
W jakich warunkach fruktoza staje sie cukrem redukujacym ???
Wskaz cukry redukujace : fruktoza ,galaktoza, laktoza, sacharoza, trechaloza. Wyjasnij dlaczego pozostale cukry sa nieredukujace ???
Wszystkie cukry proste są redukujące. ...
Napisano 23-10-2014 12:03:37
, przez zadane
Sprobuj na http://dojrzewamy.pl. Pisza ponad 2000 odpowiedzi dziennie!
Wszystkie cukry proste są redukujące. ...
Napisano 18-01-2007 00:24
, przez gebus
Wszystkie cukry proste są redukujące. Ketozy (fruktoza) w środowisku alkalicznym, a w takim środowisku przebiegają próby Tollensa, Trommera (Fehlinga) ulegają epimeryzacji (przekształcają się poprzez enol w aldozy) i również stają się cukrami redukującymi.

Cukry złożone są redukujące jeśli w cząsteczce któregokolwiek cukru przy węglu nr1 jest wolna grupa hydroksylowa. Innymi słowy jeśli cukry proste tworzące cukier złożony połączone są za poprzez węgle 1 i 5 (najczęściej).
Jeśli w cukrze złożonym cukry proste połączone są ze sobą poprzez węle nr 1 i nr 1 to cukier jest nieredukujący.
Nieredukujące są sacharoza i trechaloza (trechaloza to glukozyloglukozyd, a sacharoza to glukozylofruktozyd)
pytanie:
odpowiedź:


load_avg: 1.13