znaczenie ryb w gospodarce człowieka

nastepnych 20Polecane pytania


Dodaj swoje zadanie domowe za darmo

Edukacja Biologia

znaczenie ryb w gospodarce człowieka

jakie jest znaczenie ryb w przyrodzie i gospodarce człowieka
05-03-2006 12:26

Ryby mają ogromne znaczenie gospodarcze

23-07-2014 05:41:36

Ryby mają ogromne znaczenie gospodarcze

Ryby mają ogromne znaczenie gospodarcze dla człowieka. Dla wielu narodów są głównym żródłem białka. Mięso ryb jest pod pewnym względami zdrowsze od drobiu czy ssaków - zawiera więcej witaminy D, nienasycone kwasy tłuszczowe itd. Do dzis ryby są głównym pokarmem Eskimosów, Skandynawów czy Japończyków. Wielka rolę w pożywieniu starożytnych Greków, Rzymian i Bizantyjczyków odgrywało garum - sos ze sfrementowanych makreli, dość drogi, ale dodawany w miarę możności do wszystkich potraw.
Wobec wielkiej wartości odżywczej tych zwierząt i stosunkowo niskich kosztów pozyskania ich - w zestawieniu np: z przemyslowym chowem bydła - rozwój rybołóstwa, zwłaszcza morskiego, a także udoskonalenie hodowli stawowej ryb jest jednym z najważniejszych zadań stanowi intrantny biznes, a zarazem ważne zadanie władz państwowych i samorzadowych. Chów stawowy karpi i karasi zapoczatkowali Chińczycy. Już starożytni Rzymianie hodowali pstrągi i mureny. Hirtus, w czasie triumfu Cezara, podal na uczcie 6000 sztuk muren, a jego następca - Polion - karmił te morskie węgorze mięsem niewolników. Sztuczną hodowlą ryb, w specjalnie wykopanych rowach i sadzawkach, parali sie też australijscy Aborygeni. W dawnej Polsce spozywano mnóstwo ryb, a zawód rybaka był bardzo rozpowszechniony. Świadczą o tym często spotykane nazwy osad jak: Rybitwy czy Rybniki. Od końca XVI wieku ukazuja się podręczniki poświęcone stawom rybnym - oryginalne prace Strumienskiego czy przeróbki Dubraviusa. O ile Piastowie chcieli kontrolować łowiska morskie (czego dowodzi znana pieśń wojów Krzywoustego), o tyle z czasem zainteresowanie rybą morką (oprócz śledzi i dorszy) malało - Klonowic we "Flisie" dowodził, że "może nie wiedzieć Polak co to morze, gdy pilnie orze".
Oczywiście dla właściwego przeprowadzenia połowów (uniknięcia przełowienia), zarówno ryb słodkowodnych jak morskich, konieczna jest praca nad ich rozrodem, rozwojem, wędrówkami, rolą w sieciach troficznych, wpływem skażenia wód, a także ochrona tarlisk i narybku, reintrodukcje przetrzebionych gatunków, zwalczanie chorób itd.
08-03-2006 08:42

Prawdziwym przysmakiem jest odpowiednio

Prawdziwym przysmakiem jest odpowiednio przyrządzona ikra niektórych gatunków ryb czyli kawior. Najlepszy jest kawior jesiotrowatych, ale produkuje sie go również z dorszowatych czy z łososiowatych.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kawior
Rybom od dawna przypisywana właściwości lecznicze. Okłady z lina miały uśmierzać bóle głowy, żółtaczkę i gorączkę. Zęby i ości szczupaka, na proch utłuczone, podawano słabowitym dzieciom. Używano ich również jako zasypkę na trudno gojące się rany, stosowano wewnętrznie przy zgadze i chorobach krwi.
Duże znaczenie, jako lekarstwo, uzyskał tran (płynny tłuszcz ryb, a także ssaków morskich), podawany dawniej masowo dzieciom i mlodzieży, żeby zapobiec krzywicy.
Z najeżek uzyskuje się tetrodoksynę - silną truciznę, ale równocześnie cenny surowiec farmaceutyczny i odczynnik laboratoryjny, stosowany w enzymatyce, w eksperymentach fizjologicznych. (Mikstury z najeżek odgrywają ważną rolę w ceremoniach voodoo. Z najeżek przyrządza się też narodowa potrawę Japonii - fugu. Pomimo wielkiej ostrozności częste są zejścia śmiertelne po jej spożyciu.)
Lekarze, służby specjalne oraz terroryści interesuja się również jadami innych ryb: skrzydlic, szkaradnic, ostroszy i ogończy.
Mączka kostna z ryb stanowi wartościową paszę dla zwierząt.
Ryby są ważnym źródłem kleju.
Dawniej pospolite ryby o nikłej wartości smakowej (wszelkie cierniki, ukleje, jazgarze) rozrzucano na polach jako nawóz.
Z łusek uklei, pokrytych gruba warstwą guaniny, produkowano sztuczne perły i inne tanie imitacje klejnotów.
Cenionym surowcem garbarskim była skóra ryb chrzęstoszkieletowych: rekinów, pił i płaszczek, a zwłaszcza aniołów morskich(raszpli, skwatów). Produkowano z niej papier ścierny, obwoluty, futerały, rękawice ochronne, obciągano nia rękojeści mieczy itd.
W Ameryce skórami niszczuk (prymitywnych ryb kostnoszkieletowych, tzw. ganoidów chrzęstnych) obciągano lemiesze pługów.
08-03-2006 09:08
pytanie:
odpowiedź:


load_avg: 1.70